宾语从句讲解,前程英语大课堂-捕鱼app

navbtn
您的位置:捕鱼app首页/ 新闻资讯/ 内容

宾语从句讲解,前程英语大课堂

2019-12-13 1514 返回列表
宾语从句讲解与练习

宾语从句的种类

宾语从句:是一种名词性从句,在句中作及物动词的宾语,或介词的宾语,或
形容词的宾语。根据引导宾语从句的不同连词,宾语从句可分为三类。
1. 由that引导的宾语从句。that只有语法作用,没有实在的意义,在口语
和非正式文体中可以省略。例如:
he said (that) he wanted to stay at home.
she doesn’t know (that) she is seriously ill.
i am sure (that) he will succeed.
2. 由连接代词who, whom, whose, what, which和连接副词when, where, why, how引导的宾语从句。这些连接代词和连接副词在宾语从句中充当某个成分。例如:
do you know who (whom) they are waiting foe?
he asked whose handwriting was the best.
can you tell me where the no.3 bus stop is?
i don’t know why the train is late.
3. 由if或whether引导的宾语从句。if和whether在句中的意思是“是否”。例如:
i want to know if (whether) he lives there.
he asked me whether (if) i could help him.

宾语从句的语序

重中之重:宾语从句的语序应为陈述句的语序。例如:
i hear (that) physics isn’t easy. 
i think (that) you will like this school soon.
can you tell me how i can get to zoo?
please tell me when we’ll have the meeting.

宾语从句的时态

1. 如果主句的时态是一般现在时,宾语从句该用什麽时态就用什麽时态。
如:
i don’t think (that) you are right.
please tell us where he is.
can you tell me how i can get to the railway station?
2. 如果主句的时态是一般过去时,宾语从句只能用相应的过去时态(一般过去时, 过去进行时, 过去将来时,过去完成时)。例如:
he asked what time it was.
he told me that he was preparing for the sports meet.
he asked if you had written to peter.
he said that he would go back to the u.s. soon.
3. 如果宾语从句所陈述的是客观真理,其时态常用一般现在时。例如:
our teacher said that january is the first month of the year.
scientists have proved that the earth turns around the sun.

宾语从句中考范例

1. (北京市中考试题)
miss green didn’t tell us _______ in 2002.
a. where does she live b. where she lives
c. where did she live d. where she lived
【解析】答案:d。该题考查的是宾语从句的语序和时态。宾语从句应用陈述句的语序和时态,所以应选d。
2. (上海市徐汇区中考试题)
would you please tell me ________? 
a. when did he come home
b. where he would play football
c. if he had seen the film
d. why he didn’t watch the game
【解析】答案:d。该题考查的是宾语从句的语序和时态。主句用的实际上是现在时,宾语从句在这个句子里应用陈述句的语序和一般过去时。
3. (哈尔滨市中考试题)
i don’t know when __________.
a. will the train leave b. the train will leave
c. would the train leave d. the train leave
【解析】答案:b。该题考查的是宾语从句的语序和时态。只有b在语序和时态上符合要求。
4. (常州市中考试题)
---we don’t know _____________.
---it is said that he was born in sweden.
a. what he is b. if he lives here
c. where he comes from d. which country is he from
【解析】答案: c。该题考查的是宾语从句的语序。按照他们谈论的话题可知:他们说的是某人是哪里人。a和b可以排除掉。d的语序不对,只有c正确。

宾语从句真题测试

一. 单项填空
1. do you know _______ during the coming summer holiday?
a. what will tom do b. what did tom do
c. what tom will do d. what tom did
2. i want to know_________.
a. what is his name b. what’s his name
c. that his name is d. what his name is
3. do you know ________ i could pass the exam?
a. that b. whether c. what d. which
4. jim doesn’t understand ____________.
a. which is the way to the museum
b. why his wife always goes shopping
c. what is the way to the museum
d. why does she always go shopping
5. ---could you tell me ______ she is looking for?
a. that b. whose c. who d. which
6. mr. king didn’t know _______ yesterday evening.
a. when does his son come home
b. when his son comes home
c. when did his son come home
d. when his son came home
7. could you tell me _______ the bike this morning?
a. how does he mend b. how he mends
c. how he mended d. how did he mend
8. ---i’m waiting for the mail. do you know ________ it will arrive? 
---usually it comes by 4: 00.
a. how b. where c. when d. what
9. ---excuse me, would you please tell me ________?
---certainly. go straight along here. it’s next to a hospital.
a. how we can get to the post office
b. how can we get to the post office
c. how get to the post office
d. how could we get to the post office
10. ---can i help you?
---yes. i’d like a ticket to mount emei. can you tell me ______ take to get there?
a. how soon will it b. how soon it will
c. how long it will d. how long will it
11. he wanted to know ___________.
a. whether he speaks at the meeting
b. when the meeting would start
c. what he’s going to do at the meeting
d. where would the meeting be held 
12. ---could you tell me _________ the bamboo garden?
---the day after tomorrow, i think.
a. when will you visit b. when you will visit
c. when would you visit d. when you would visit
13. would you please tell me _________ next, mr wang?
a. what should we do b. we should do what
c. what we should do d. should we do what
14. you can’t imagine _________ when they received these nice christmas presents. 
a. how they were excited b. how excited they were
c. how excited were they d. they were how excited
15. i want to know ________ you will come back at 8:00 tomorrow.
a. that b. when c. where d. whether
16. ---could you tell me ____________?
---sorry, i don’t know. i was not at the meeting.
a. what does he say at the meeting
b. what did he say at the meeting
c. what he says at the meeting
d. what he said at the meeting
17. ---could you tell me _________ last night?
---er, i was watching euro 2004 at home.
a. what you were doing b. what were you doing
c. what you are doing d. what are you doing
18. the teacher asked the students __________.
a. if they were interested in dinosaurs
b. when was albert einstein born
c. what they will do with the computers
d. how many trees they have planted

19. every morning the patients are asked if ________ their temperature taken.
a. they had had b. have they had
c. they have had d. had they had
20. it’s up to you to decide _______ you’ll go there, by air or by road.
a. how b. why c. that d. when

【练习答案】
一. 1.c 2.d 3.b 4.b 5.c 6.d 7.c 8.c 9.a 10.c 11.b 12.b 13.c 14.b 15.d 16.d 17.a 18.a 19.c 20.a

免费获取留学资料
×
添加微信小助手
获取专属定制留学方案名额~
海归顾问1对1咨询
扫一扫或添加微信号:jiemosem